Wat Te Doen In Alcaucín
www.comares.eu
Alcaucín

Alcaucín bezienswaardigheden

Het dorpje Alcaucín bevindt zich aan de voet van de berg La Maroma in Axarquía Costa del Sol op 25 km afstand van de Middellandse Zee. La Maroma (2066 meter) is de hoogste piek van de Sierra Tejeda. La Maroma betekent "touw", want vroeger daalde men van die berg af met een touw. Dichtbij Alcaucín vind je de fascineerde kloof van Zafarraya en wat verderop het stuwmeer van La Viñuela.

Het dorp is alleen te voet te bezichtigen. Dit vanwege de smalle straatjs. Alcaucín schenkt je grandioze vergezichten over de Axarquia. Alcaucín stamt uit het Arabische Al Cautin, wat staat voor "bogen". Het is één van de vroegst bewoonde gebieden van de provincie Málaga. We steunen hiervoor op opgravingen bij La Cueva del Boquete de Zafarraya. Dit is een grot op 1100 meter hoogte, die in 1979 door Cecilio Barroso Ruiz werd ontdekt. Men vond hier het dij- en kaakbeen van een Neanderthaler.

Alcaucín heeft heel wat te bieden qua bezienswaardigheden.

De bronwaterfontein, Fuente de los Cinco Caños stamt nog uit de tijd van de Arabieren. De Alcaucineños komen hier nog dagelijks voor fris bronwater (steeds 16 graden!). Het bronwater bevat voldoende kalk waardoor de ouderen gespaard blijven van osteoporose en niet lijken te verouderen. De bron bevat 5 kranen en wordt beschermd door drie ronde bogen. De muren zijn voorzien van Moorse tegels die schijnbaar gloeien als de zon erop schijnt. Volgens de bewoners van Alcaucín geef de fontein altijd water, zelfs in tijden van droogte.

Iglesia de Nuestra Señora del Rosario is een parochiekerk uit de 17e eeuw en is heel mooi gerestaureerd. Deze kerk bevindt zich op en prachtig plein, Central Plaza, middenin het dorp.

Het kasteel, Castillo de Zalia, tref ja aan op een bregplateau op 2 km afstand van het centrum. Het werd oorspronkelijk gebouwd door de Feniciërs en later door de Moren gebruikt als strategisch uitzichtpunt richting Vélez-Málaga en Granada. Het kasteel dankt zijn naam aan Koningin Zalia, een Moorse koningin, die dagelijks in de rivier kwam baden. Castillo de Zalia schenkt je, als beloning voor je klimwerk, een spectaculair uitzicht over het stuwmeer van La Viñuela, de berg La Maroma en de bergdorpen Comares en Colmenar.

Vanaf het dorpsplein van Alcaucín vertrekt een wandelroute van 5 km langs de rivier Alcázar tot bijna in het hart van de Sierra Tejeda. Het is een wandeling van ongeveer 1.20 minuten door een ongekende schoonheid en rust. Op 580 meter hoogte geniet je alweer van schitterende vergezichten.

El Boquete de Zafarraya is een grot op 1100 meter hoogte in de Sierra de Alhama. Hier zijn menselijke resten gevonden van 30.000 jaar geleden, waaronder een dijbeen en een kaakbeen van een Neanderthaler. Het gaat om de best bewaarde overblijfselen van de Neanderthaler ter wereld. Men vermoedt dat de grot vroeger werd gebruikt als kamp van jagers. Ze joegen op paarden en geiten en brachten hun prooi naar de grot om het daar op te eten.

Er zijn diverse bars en restaurants met zowel lokale als internationale gerechten en vanaf het terras van Azafran Oasis geniet u van een adembenemend uitzicht op het meer van Viñuela.

De acht gehuchten van Alcaucin zijn de Don Manuel-brug, Los Morales, Los Cortijillos, Las Monjas, Baja Sale, Venta Alta, El Pilarejo en El Espino. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging, dan kan je het hoogste punt van de Axarquia bereiken door naar de top van La Maroma te klimmen.