Wat Te Doen In Almáchar
www.comares.eu
Almáchar

Almáchar bezienswaardigheden

Almáchar is met 1600 inwoners een authentiek wit dorpje in Andalusië op 35 kilometer ten oosten van Málaga in de regio La Axarquía Costa del Sol. Het ligt op 250 meter hoogte tussen de heuvels. Almáchar maakte deel uit van de Vier Dorpen die tijdens de bezetting door de moslims, samen met Cútar, El Borge en Moclinejo onder de bescherming van Comares lagen. De kerk van Almáchar, de Iglesia de San Mateo, heeft een toren in de Mudejar bouwstijl. Deze 16e-eeuwse kerk combineert gotische, renaisance- en mudejararchitectuur. De Jardines de El Forfe vormen een terrasvormig parkje met fontein.

Vanuit de hoofdstraat begint een labyrint van steegjes en pleintjes met overal bloembakken. Het dorp kent 4 supermarken, 2 slagers en bakkers, een viswinkel, een school, een openbaar zwembad, een flamencoschool voor kinderen, een theatertje, een wekelijkse markt en enkele tapabars, een flamencocafé en diverse restaurants.

Semana Santa is ook hier het jaarlijkse hoogtepunt met dagelijks processies. Het hoogtepunt valt op Goede Vrijdag. Begin mei staat Santo Cristo de la Banda Verde geprogrammeerd. Dan wordt het heilige beeld door de straten van het dorp gedragen onder begeleiding van muziek en vuurwerk. Er zijn optredens op het plein en er is kermis voor de kinderen. Half mei viertm en de Romeria de San Isidro in de droge bedding van de Rio Almáchar. Typisch Andalusische folklore met paarden, huifkarren vol eten en drinken, dames in de traditionele flamenco jurken, .... Het feest duurt 3 dagen en 2 nachten. Het Festival de Verano, het Zomerfestival wordt het laatste weekend van juli gevierd met sport, dansen, straatoptredens en culinaire activiteiten. De dag van de Ajoblanco is de grootste fiësta van het dorp en wordt de eerste zaterdag van september gevierd. Dit streekgerecht is koude soep bereid met amandelen, knoflook en witte druiven.

In het dorp vindt u een paar vakantiehuizen en enkele winkeltjes. In de heuvels tussen de El Borge en Almáchar liggen meerdere vakantiehuizen met zwembad. De inwoners zijn vriendelijk en gastvrij. Probeer de verse vis bij Bar Lopez of Iberisch varken in Bar Juanito of de Calamares Plancha in Restaurante Redondos. Breng ook eens een bezoek aan Museo de la Pasa. Uitgestrekte stranden vind je op een half uur rijden. Er is dagelijks openbaar vervoer naar Malaga en Velez-Malaga.

De bewoners houden zich vooral bezig met de teelt van mango’s, avocado’s, amandelen, vijgen en druiven. Van de moscateldruiven wordt een halfdroge en zoete Malagawijn gemaakt, maar het grootste gedeelte van de druivenoogst wordt te drogen gelegd voor de productie van rozijnen. In het dorp bevindt zich ook een rozijnenmuseum. De ingang van het dorp is gemarkeerd met een nieuwe fontein rond een enorme zilveren druiventros.