Wat Te Doen In Archez
www.comares.eu
Archez

Archez bezienswaardigheden

Archez is een dorpje in de provincie Málaga in de regio Axarquia. Er wonen 428 mensen (2016) op een oppervlakte van 4,80 km². De inwoners noemzen zich Archeros.

Archez maakt deel uit van de Mudéjar Route, een autoroute door de Axarquía. Mudéjar betekent streek heroverd door de christenen van de Moren.

Het dorp Archez heeft een minaret van 15 meter hoog uit de 13e eeuw. Deze is versierd met diamanten en keramiek en valt op daar de muren niet wit zijn. Het dorp staat bekend als la Joya Merinita del siglo XII. In de smalle straatjes tref je een verscheidenheid aan bouwstijlen.

Op 3 februari viert men Día de San Anton. San Antonius is de beschermheilige van de huisdieren en het vee. Er is een processie en aansluitend worden de dieren gezegend. Dan volgt er paella en is er natuurlijk muziek en dans. Ook in Archez is de Semana Santa een jaarlijks ritueel. Met Goede Vrijdag alshoogtepunt wanneer tijdens de processie het beeld van Maria wordt gedragen door de kronkelende straatjes. Op 24 juni staat San Juan op de agenda. De traditie wil dat de bevolking op San Juan naar de rivier gaat om handen en gezicht te wassen als teken van zuivering. Op 7 en 8 september sluit men af met het feest Las Candelarias. Een heerlijke dag vol met Spaanse folklore, waarbij de plaatselijke bevolking samenkomt om te eten, te dansen en te zingen.