Wat Te Doen In Arenas
www.comares.eu
Arenas

Arenas bezienswaardigheden

Arenas is een gemeente in de provincie Malaga en ligt in de autonome regio Andalusië in het zuiden van Spanje. Het is gelegen in de streek Axarquía op 12 kilometer van Velez-Malaga en op 50 km van Málaga. Arenas ligt tussen de bergen van Tejeda en Almijara en het Kasteel van Bentomiz.

Arenas is omringd door natuur met een rijke vegetatie. Het is een Moors dorp waar druiven en olijven de belangrijkste gewassen zijn. Arenas is gekend voor de productie van zoete, droge of semi-droge wijn.

De gemeente grenst in het zuiden door Algarrobo in het oosten door Sayalonga, in het noorden door Canillas de Albaida, Salares, Sedella en Canillas de Aceituno, in het uiterste noordwestelijke hoek met La Viñuela en in het westen door Vélez-Málaga.

In 2018 had Areans een bevolking van 1.177 inwoners. De laatste jaren kent de bevolking een lichte groei door de komst van buitenlanders. Arenas is een typische Andalusische gemeente met smalle straatjes, steil en met witgekalkte gebouwen. Het is omgeven door bergen en ligt zeer dicht bij de Middellandse zee. De berg Bentomiz heeft een hoogte van 711m. Andere bergen zijn Cerro Beas en Cerro Alto.

Regenrijke gewassen als olijfbomen, amandelbomen en wijnstokken domineren het landschap en produceren typische producten zoals rozijnen en moscatelwijn. Daarnaast zijn tropische fruitbomen, zoals avocado- en mangobomen, geïntroduceerd in de overvloedige irrigatiegebieden.

Daimalos en Los Vados, zijn deelgemeentes. Het stadje Daimalos ligt op ongeveer twee kilometer afstand en de oorsprong kan worden herleid tot de islamitische periode. Het stadje Los Vados is te vinden langs een oude weg die Vélez-Málaga verbindt met La Viñuela en het stadscentrum is meer verspreid.

Arenas werd gesticht in de Middeleeuwen gedurende het Al-Ándalus-tijdperk. Tijdens het Nazarí-koninkrijk Granada was Arenas een boerderij die tot het district Bentomiz behoort, een fort dat momenteel binnen de grenzen van de gemeente Arenas ligt. Deze wijk stond bekend om zijn rijkdom aan landbouwproducten zoals zijde en rozijnen.

In april 1487 veroverde de Christenen de regio Axarquía, waaronder het Bentomiz-kasteel en nabijgelegen dorpen, waaronder Arenas, Daimalos en Çuheyla. In de 16e eeuw kwam de Moorse bevolking in opstand. Na hun nederlaag werd de Moorse bevolking bijna volledig verdreven. Vanaf dat moment werd een christelijke cultuur ontwikkeld. De meeste inwoners werkten voornamelijk in de landbouw, die tot op de dag van vandaag de belangrijkste bron van werk is.

Santa Catalina Mártir Parish bevindt zich in het centrum van Arenas. Deze parochie werd gebouwd volgens de mudéjar-stijl en het is in de buurt van de oude minaret uit het Moorse tijdperk. In de parochie zijn enkele interessante sculpturen te zien, zoals Virgen del Rosario, een anoniem beeldhouwwerk uit de 18e eeuw en de gravures die tijdens de paasoptochten te zien zijn. Een muurschildering van Evaristo Guerra is te zien in het baptisterium van de kerk.

Een andere interessante mudéjar-kerk, genaamd Iglesia de la Concepción, en minaret zijn te vinden in Dailamos.

De ruïnes van het fort Bentomiz, zijn te zien op de top van een heuvel met uitzicht op Arenas. Dit fort is gebouwd tijdens het islamitische tijdperk. Onder een aantal interessante overblijfselen zijn enkele torens, enkele muurstukken en stortbakken te zien, hoewel de overblijfselen schaars zijn in aantal, ze zijn nog steeds behoorlijk interessant.