Wat Te Doen In Axarquía Costa del Sol
www.comares.eu
autotochten in Andalusië

Axarquia is een landstreek ten oosten van de Malaga. Deze regio loopt langs de kust van Rincon de la Victoria tot voorbij Nerja en landinwaarts tot de dorpjes Periana, Alfarnatejo en Zafaraya (provincie Granada). De Axarquia omvat 31 dorpen, elk met hun eigen authentiek karakter.

Ben je op vakantie in Andalusië, dan zijn onderstaande autotochten een boeiende manier om het authentieke Axarquia in de provincie Malaga te ontdekken. De bergen zorgen voor schitterende vergezichten.

La Ruta Mudejar - 75 km

Ruta Mudejar in Axarquia Malaga

Deze Moorse route slingert zich doorheen de dorpjes Arenas, Archez, Salares, Sedella en Canillas de Aceituno en brengt je naar het binnenland van de Axarquia aan het gebergte Almijara en Tejada Sierras.

De Axarquia is meer dan 700 overheersd geweest door de Moren. De meeste dorpjes in Zuid Spanje vertonen nu nog altijd Moorse kenmerken zoals forten, wachttorens en Moorse bogen.

De typisch Moorse woonhuizen herken je aan witgekalkte muren, platte daken en ze zijn niet hoger dan twee verdiepingen. Ook in de restaurants vind je nog vaak gerechten met een Arabisch tintje.

Veel gebouwen zijn opgetrokken in de Mudejarstijl. Deze Spaanse bouwstijl vond haar inspiratie bij de Islamitische architectuur. Mudejarstijl is afkomstig van moslims uit de christelijke gebieden. Deze stijl wordt vaak gecombineerd met de Christelijke, gotische stijl. De Mozarabische architectuur daarentegen is ontwikkeld door christenen in Moorse gebieden.

Arenas

Arenas bezienswaardigheden

In Arenas tref je het Arabische fort Castillo de Bentomiz. Dit fort ligt op de top van een heuvel met geweldige vergezichten tot aan de zee.

Castillo de Bentomiz

De bewoners leven van de opbrengst van wijngaarden, amandel- en olijfbomen. Deze streek is ook gekend voor de productie van rozijnen en zoete muskaatwijn. Bovendien zijn ook de avocado en de mango in opmars. De typische straatjes zijn smal en stijl. In het centrum vind je de kerk Santa Catalina Martir. Je raadt het al: in Mudejar stijl.

Santa Catalina Martir

Corumbela

Corumbela bezienswaardigheden

Onderweg van Arenas naar Archez ontmoet je het dorpje Corumbela waar zich het schattige kerkje San Pedro bevindt met een minarettoren in Mudejarstijl.

San Pedro in Corumbela

Archez

Archez bezienswaardigheden

Archez bevindt zich aan de uitlopers van de Sierra Almijara en is één van de meest pittoreske dorpjes van de Axarquia in Andalusië. Archez wordt omgeven door amandel- en olijfbomen. In het dal wordt groente en fruit geteeld. De rivier La Turvilla nodigt uit tot schitterende wandelingen, diepe rust en adembenemende uitzichten.

De bewoners van Archez halen hun voornaamste inkomsten uit de groente- en fruitteelt, waaronder olijven, amandelen en avocado's. Ook de wijn van Archez heeft een goede naam (en smaak).

De kerk Iglesia de la Encarnación is gebouwd in de 15de eeuw. De toren, in Mudéjar stijl, is een nationaal historisch monument.

Iglesia de la Encarnación

Ook de oude Romeinse brug verdient je aandacht. Het kleinee restaurant Posada Meson Mudejar, met een Moors tintje, is ideaal om te lunchen.

Salares

Salares bezienswaardigheden

Salares is één van de kleinste dorpjes van de Axarquía Costa del Sol (220 inwonersen). Het gehucht bezit wel een nationaal monument, de prachtige kerktoren uit de 13de eeuw. De brug over de rivier stamt uit de Romeinse tijd. Het dorp ligt op 580 meter hoogte aan de voet van het Sierra Tejeda gebergte.

Puente Romano Salares

De rivieren, Rio Salares en Rio de la Fuente voorzien de omliggende velden van water. In Salares vind je productie van olijfolie en grote wijngaarden. De lokale wijn wijkt af van de populaire Moscatel die in de andere streken wordt geproduceerd. Salares werd gesticht door de Romeinen en later veroverd door de Moren.

Sedella

Sedella bezienswaardigheden

Sedella bevindt zich op 700 meter hoogte aan de voet van het Tejeda en Almijare gebergte. Het dorp grijpt je aandacht door natuurschoon, wijngaarden, amandelen en olijfbomen die belangrijk zijn voor de lokale economie. Het dorpje bestaat uit smalle straatjes, witte huizen en leuke, schaduwrijke hoekjes met overblijfselen uit de Moorse tijd.

Sedella San Andres

Op het dorpsplein vind je de kerk San Andres met een fraaie Mudejar toren. Tegenover de kerk staat het oude burgermeesterhuis Casa Torreon. Aan de rand van Sedella bevindt zich de Hermitage van de Virgin de la Esperanza.

Canillas de Aceituno

Canillas de Aceituno bezienswaardigheden

Het kleine dorp Canillas de Aceituno ligt aan de voet van het Sierra Tejeda gebergte en vanuit hier kan je de Maroma zien, de hoogste bergtop van Malaga. Canillas de Aceituno is gekend voor wijngaarden, amandel- en olijfbomen, avocado en mango.

Vanuit dit typische Moorse stadje heb je uitzicht op de bergen, het Viñuela meer en de Middellandse zee. In Canillas de Aceituno vind je diverse winkeltjes, bars en restaurants. De balkons zijn versierd met geraniums en andere planten.

Canillas de Aceituno kerk

De kerk uit de 16e eeuw is gebouwd over de restanten van een oude moskee. Je kunt nog steeds de bogen van de moskee zien in de Calle Olivo. Probeer hier eens de bekende Ajo Blanco, een koude soep van amandelen, knoflook en druiven.

Meer informatie over de Mudejar Route vind je op artikel Mudejarroute en op la ruta Mudejar.