Wat Te Doen In Canillas de Aceituno
www.comares.eu
Canillas de Aceituno

Canillas de Aceituno bezienswaardigheden

Canillas de Aceituno ligt op 51 kilometer van Malaga en 21 kilometer van de kust bij Torre del Mar in het gebied ten oosten van Malaga, bekend als de Axarquia en binnen de Sierras de Tejeda, Almijara en het Alhama Natural Park. Canillas de Aceituno heeft een groeiende populatie van ongeveer 3.000 inwoners die genieten van een spectaculair uitzicht op de zee en het meer van Vinuela.

De stad ligt aan de Mudejar-route, op 645 meter hoogte aan de voet van het gebergte Sierra Tejada, aan de hoogste berg in Axarquia, La Maroma die 2.080 meter bereikt. De natuurlijke bron van de berg trekt mensen aan vanwege het geloof dat het zuivere water ziektes voorkomt. In de omgeving is de spectaculaire kloof van de rivier de Almachares waar picknick- en barbequegebieden zijn voorzien. De nabijgelegen grot van La Fajara en het natuurreservaat Rahíges zijn ook een bezoek waard.

El Dia de la Morcilla, de Dag van de bloedworst, wordt in de lente gevierd en trekt een zeer groot publiek aan om gratis te proeven, samen met royale hoeveelheden bier en wijn.

Het dorp is van Moorse oorsprong. Er is een watertank en een toren bewaard. De toren, die tegenover het stadhuis staat, staat bekend als de Moorse koningin en heeft gepaarde bogen in Mudejar-stijl. De kerk van Nuestra Señora del Rosario is gebouwd in gotische stijl in de 16e eeuw en staat op de top van het dorp. Het bevat schilderijen, sculpturen en objecten gemaakt van edele metalen. Het dorp was een toevluchtsoord voor Christenen die hun religie en gebruiken behielden tijdens de moslimdominantie.

Canillas de Aceituno ontleent haar naam aan de 8e eeuwse Moorse naam Azeytuni. Ondanks de gelijkenis met het Spaanse woord voor olijf (aceituno) is het een Arabische woord voor een gekleurde stof gemaakt met zijde. Tijdens de 16e en 17e eeuw bleef het dorp, onder christelijke heerschappij, in zijde handelen. De kantoren voor de controle van de handel waren gehuisvest in een gebouw dat La Casa de Diezmos werd genoemd. In de 20e eeuw werd het een taverne en een amandelwarenhuis, maar tegenwoordig is het onbewoond.

Een openluchtzwembad met een bar, een kinderbad en een speeltuin bevindt zich aan de rand van het dorp en er is ook een plek voor livemuziek. Zoals het hele dorp, is dit omgeven door een prachtig uitzicht op de bergen, het meer en de zee. Dorpen en gehuchten binnen de gemeente zijn: Rio Bermuza, Los Capitos, Pasada de Granadillo, Portugalejo, Rubite en Los Gomez.

Een voorbeeld van de historische architectuur van de stad is de Casa Esgrafiada, die in de 16e eeuw werd gebouwd en is versierd met Moorse motieven en hoefijzervormige bogen. Het gebouw heeft een uitkijktoren die in de 17e eeuw werd opgetrokken.

Canillas de Aceituno heeft verschillende stuwmeren die het belang van water in de regionale stad Axarquía laten zien. El Aljibe Mmedieval is uit de 16e eeuw en meer moderne voorbeelden zijn El Pilar Grande en El Chico.

De kerk van Nuesta Señora del Rosario en San León Magno dateert uit de 16e eeuw en is in gotische stijl volgens Mudéjar. Het is te vinden in het hogere deel van de stad en vanaf het terras kan men genieten van het platteland. Het interieur heeft twee barokke kapellen en een afbeelding van de Virgen de la Cabeza met verschillende waardevolle verzilverde functies, evenals andere interessante kunstwerken.

Vanuit het uitzichtpunt van het kasteel en de top van de Calzada-straat, zie je de ruïnes van de fortaleza de Canillas de Aceituno. Bezet door de christenen tijdens de herovering van 1487, zijn enkele overblijfselen van de muur van de oorspronkelijke complexe fortificatie die gebruikt werd om de stad te beschermen, bewaard gebleven.