Wat Te Doen In Comares
www.comares.eu
Comares

Comares bezienswaardigheden

Zoekt u een leuk vakantiehuis met privé zwembad in Andalusië? Ontdek dan wat www.casacomares.com te bieden heeft. Casa Wendy is een vakantiehuisje in de bergen nabij het bergdorpje Comares.

Comares is een Moors dorp op de grens tussen de regio Axarquía en de Montes de Málaga. Het staat bekend als het "Balkon van de Axarquía" vanwege haar bevoorrechte positie op een bergtop op 700 meter boven zeeniveau. Het heeft een bevolking van 1.700 inwoners en ligt 25 kilometer landinwaarts van het kustplaatsje Torre del Mar. Comares is overdag zichtbaar vanaf de kust als een cluster van witte dorpshuizen en 's nachts als een ketting van lichten.

Comares dateert uit de Middeleeuwen en heeft een geschiedenis van rebellie tegen moslim en christelijke heersers. Er is een route doorheen het dorp, de ruta Musulmana, waar de bezoeker via een reeks keramische plaquettes de geschiedenis van het dorp voorgeschoteld krijgen. Tegels met een voetafdruk geven de weg aan.

De labyrintachtige straten en de architectuur, een weerspiegeling van de Moorse wortels, zijn de meest karakteristieke kenmerken van Comares. De Ruta de la Pasa (Route van de rozijn) mag niet worden gemist. Dit dorp is ook de geboorteplaats van de Verdiales, een speciale stijl van volksliederen in de dorpen van Malaga en die de naam van het dorp draagt.

Het Comares-kasteel en de Aljibe de Mazmúllar maken deel uit van het rijke erfgoed dat de Arabieren achterlieten in dit dorp. Het fort bewaart nog steeds twee van zijn torentjes en een deel van de oude muur, die bekend staat als La Tahona. De put, gebouwd in de 13e eeuw, werd uitgeroepen tot nationaal historisch-artistiek monument.

De Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación is nog één van de belangrijkste architectonische kenmerken van Comares. Deze kerk in Mudejar-stijl bevindt zich in het hoogste deel van het dorp. Het werd gebouwd in de 16e eeuw, hoewel de Sagrario-kapel op een later tijdstip werd toegevoegd. Het heeft drie beuken en een Mozarabische toren.

De evenementenkalender in Comares begint in januari met het feest van San Hilario de Poitiers. Dit feest, die een Provinciale Toerismeprijs heeft gekregen, bestaat uit een processie met de beschermheilige van het dorp, begeleid door dansen en liederen van Verdiales. 's Middags kunnen bewoners en bezoekers genieten van een lunch en 's avonds begint het plezier met de lokale openluchtdans. Verdiales is een traditionele muziek gezongen en gedanst op gitaren, luiten, violen en tamboerijnen. De hoeden van de muzikanten waren versierd met kleine stukjes spiegel, waarvan de reflecties hun waarnemingen over bergen en valleien aankondigden. Verdiales worden ingedeeld in drie stijlen: Montes, Almogia en Comares.

De Comares Fair wordt gehouden in augustus, die wordt genoten door het hele dorp. Het begint met het traditionele vuurwerk. Openluchtavonden, concerten, paardenraces en sportwedstrijden vervolledigen het activiteitenprogramma.

Andere evenementen van belang zijn de Feria de los Ventorros die wordt gehouden in juli en de Feria de las Cuevas, gehouden in augustus.

Dorpen en gehuchten binnen de gemeente zijn: Arqueria, Mazmullar, Los Romos, Cueva, Rio en Ventorro.