Wat Te Doen In Cómpeta
www.comares.eu
Competa

Cómpeta bezienswaardigheden

Cómpeta bevindt zich op 49 kilometer van de stad Malaga en op 18 kilometer van de kust bij Torrox Costa, op een hoogte van 636 meter. Het ligt in het gebied van Axarquia, ten oosten van Malaga, aan de voet van de Sierra Almijara op de ruta del sol y del vino (route van zon en wijn). Cómpeta heeft een bevolking van 3.800 inwoners, bestaande uit 35 nationaliteiten die in harmonie leven.

De charmante witgekalkte straten van Cómpeta komen samen in een centraal plein naast de kerk van La Asuncion met een unieke gouden koepel die opvalt boven het dorp. Er zijn talloze restaurants, cafés, tapasbars en winkels waarvan sommige gespecialiseerd zijn in keramiek. De omgeving wordt geïrrigeerd door tal van bronnen en beekjes uit de omliggende bergen. Het nabijgelegen natuurreservaat Casa de la Mira is spectaculair mooi.

Het belangrijkste lokale product is de muscateldruif. De wijnen van Competa zijn uitstekend en beroemd in heel Spanje. Over het algemeen geven de lokale bevolking de voorkeur aan de zoete variëteit, terwijl bezoekers de voorkeur geven aan droog. Beide zijn zeer krachtig!

Cómpeta heeft een verscheidenheid aan jaarlijkse feesten, waaronder een populaire viering van wijn, de Noche del Vino (avond van de wijn), die elke 15 augustus wordt gehouden. Flamenco en andere muziek en dans begeleiden de vrij stromende wijn die vrij door de straten kan worden geproefd. EL Noche del Vino is een heel oud traditioneel feest dat al heel lang wordt gevierd. Traditioneel gingen de bewoners van Cómpeta naar hun cortijos (boerderijen) in de bergen tijdens de wijnoogst en keerden pas terug naar Oktober, toen de rozijnen waren ingepakt en de druiven waren geperst. Op 15 augustus ontmoetten ze elkaar op Plaza Almijara voor een afscheidsfeest, waar ze fandangos zongen en dansten en de beroemde lokale wijn dronken. In de afgelopen 15 jaar hebben mensen uit heel Europa zich hier gevestigd.

Samen met de ondernemende lokale bevolking hebben ze een reeks hoogwaardige en interessante restaurants, pensions en activiteitencentra opgezet. In welk ander traditioneel wit dorp kun je een Vespa huren, deelnemen aan Vinyasa Flow Yoga, een beetje Zumba doen, witte Andalusische paarden rijden, allemaal op dezelfde dag kajakken en wandelen? Voor het diner kun je kiezen uit fantastische pil-pil en paella tot curry, tajine's, pizza, steak, vis en een aantal geweldige vegetarische opties. Je kunt verblijven in een Belgische B&B, het grote dorpshotel (Balcon de Competa), het homovriendelijke Casa los Dos of de fantastische Finca los Pinos. Dit is één van de redenen waarom Cómpeta opvalt in deze regio. Het is erin geslaagd om haar schoonheid en tradities een veilige basis te bieden in een geweldige mix van accommodatie, eten en dingen om te doen.

Tijdens de ochtend van 15 augustus is er een demonstratie van 'la pisa de la uva'. Er volgt een gratis lunch in landelijke stijl met 'migas de harina' (knoflook en vlees gekookt met meelkruimels), sardines, landelijke salade (paprika's, sinaasappels, uien, olijven en tomaten) en chorizo-worsten. Zowel de pisa als de lunch worden begeleid door lokale muzikanten. Het feest gaat door tot in de vroege uren van de volgende ochtend met muziek en dans rond de Plaza Almijara.

Cómpeta is een mooi dorp dat zijn oorspronkelijke Moorse lay-out heeft behouden en heeft veel interessante hoekjes en gaatjes, met een goede balans tussen winkels, bars en restaurants. De prachtige parochiekerk van La Asuncion, op het centrale plein van Plaza Almijara, werd gebouwd in de 16e eeuw in barok-mudejarstijl.

Ook een bezoek waard zijn het Museum van Kunst en Tradities, gevestigd in een voormalige negentiende-eeuwse barak, het Molino de Hadriano-museum, de hangende huizen, de wijnpers op de Plaza de la Vandimia en de wijnhuizen van dit traditionele wijndorp.

In het oudste deel van de stad is de kapel van Sint-Sebastiaan, waar het beeld van de beschermheilige van Cómpeta is gehuisvest. Een ander teken van religieuze kunst van de stad is de kapel van San Antón Abad Extramuros. Het is een achttiende-eeuws heiligdom met een zorgvuldig altaarstuk dat een van de meest populaire gravures uit de Heilige Week van Cómpeta bevat: "Borriquita".