Wat Te Doen In Cutar
www.comares.eu
Cutar

Cutar bezienswaardigheden

Cutar ligt 32 kilometer van Malaga en 22 kilometer van de kust bij Rincon de la Victoria, op een hoogte van 331 meter. Het dorp ligt in het gebied van Axarquia, ten oosten van Malaga, aan de Ruta de la Pasa (route van de rozijnen). Cutar heeft een bevolking van ongeveer 700 inwoners. Het ligt op de helling van een heuvel en wordt omgeven door wijngaarden en olijfbomen.

Van Moorse oorsprong met typische steile, smalle straatjes en witgekalkte huizen. Cutar is afgeleid van de Arabische naam Cautzar (paradijsfontein). Bij de uitgang van het dorp zijn de overblijfselen van een unieke fontein uit het Moorse tijdperk gesitueerd.

Het land van de stad Cútar was sinds de oudheid een plaats van vestiging voor mensen. Dit wordt bewezen door prehistorische overblijfselen ontdekt in de Peña del Hierro en in de Rio de la Cueva (grotrivier), evenals keramiek en Romeinse munten gelegen tussen de Paome-stroom en de Benamargosa-rivier. In de Cerro de Cútar verschenen ook overblijfselen van de Arabische overheersperiode.

In het Museum van Monfí kun je belangrijke werken zien die verwijzen naar het Andalusische verleden van het gebied, zoals de Koran van Cútar, daterend tussen de XIII en XV eeuw.

De kerk Nuestra Señora de la Encarnación is het belangrijkste gebouw van Cútar. Het werd gebouwd in de zestiende eeuw, hoewel het in de loop van de geschiedenis twee hervormingen onderging. Vandaar zijn mix van stijlen, waarbij elementen van Moorse en barokke kunst worden gecombineerd. De rococo-kapel herbergt het beeld van San Roque.

Een ander embleem van de lokale geschiedenis is de Arabische bron, gelegen in het zuiden van de stad. Bekend in de zestiende eeuw als Aina Alcaharia (bron van de boerderij) die in perfecte staat wordt gevonden en een symbool is van de grote rijkdom aan waterbronnen van Cútar, die tot twaalf bronnen had.

In oktober herleeft Cutar zijn Moorse verleden tijdens de Monfi Fiesta. Het dorp is omgebouwd tot een middeleeuwse markt waar bezoekers traditionele bezigheden kunnen ervaren. De Marokkaanse bazaar biedt een verscheidenheid aan ambachten, Marokkaanse gastronomie, jongleurs, verhalenvertellers, een demonstratie van valkerij, traditionele Andalusische muziek, een theeceremonie, oriëntaalse dansen en eindeloze andere attracties.

Dorpen en gehuchten binnen de gemeente zijn: Salto del Negro, La Zubia en Cortijo Grande.