Wat Te Doen In El Borge
www.comares.eu
El Borge

El Borge bezienswaardigheden

El Borge, omgeven door wijngaarden en traditionele arbeidershuisjes, ligt in het aangrenzende gebied tussen de regio Axarquía en Montes de Málaga en biedt een landelijk landschap dat de tand des tijds heeft doorstaan. El Borge ligt 28 kilometer van Malaga en 17 kilometer van de kust bij Rincon de la Victoria, op een hoogte van 237 meter. Het dorp telt 1200 inwoners.

Het dorp klampt zich vast aan een ravijn aan de oevers van de rivier de Borge die er doorheen loopt. Van Moorse oorsprong, het heeft smalle en trapsgewijze straten met witgekalkte huizen. El Borge is afgeleid van de Arabische naam El Burch (het torentje). In dit dorp met Arabische wortels vormen de witte huizen een contrast met de kleurrijke bloemen die de ramen en balkons versieren. El Borge is een uitstekende plek om de geschiedenis en legendes van de Spaanse bandieten te ontdekken.

Torenhoog boven de ingang van het dorp is de Arco de la Pasa, een boog die eer betuigt aan het meest typische product uit El Borge (de rozijnendruif). Dit monument omvat twee muren gewijd aan de gevierde theoloog Martín Vázquez Ciruela en de Arabische arts en botanicus Ibn-Baitar.

Een van de beroemdste outlaws van de 19e eeuw, El Bizco de El Borge (de schele man van El Borge), werd geboren in dit dorp in Axarquía. Het huis is veranderd in een hotel-museum. Posada del Bandolero heeft een bijzondere verzameling voorwerpen met betrekking tot de Andalusische banditiek en heeft een restaurant waar u typische gerechten uit de regio kunt proberen.

Barrio del Rinconcillo is een andere must-see voor de eigenaardigheid van het straatbeeld. Dit is de beste plaats om te observeren hoe de dagelijkse architectuur effectieve oplossingen heeft aangenomen om rond het onregelmatige bergachtige terrein in El Borge te werken. Vanuit de steile straatjes (sommige zo steil dat er trappen zijn om ze te beklimmen) komen de witgekalkte huizen tevoorschijn, versierd met verschillende soorten geraniums.

El Borge heeft een van de meest originele religieuze gebouwen in Axarquía: de Iglesia de Nuestra Señora del Rosario, gebouwd in de 16e eeuw. Het is een combinatie van laatgotische en renaissancistische stijlen met mudejar- en barokelementen. Deze kerk, uitgeroepen tot een Andalusisch historisch monument, is prachtig vanwege de nissen uit de 18e eeuw, het houten raamwerk en de toren met een glazen dak van keramiek.

Slenterend door het dorp, kom je Fuente del Cuerno tegen, een fontein met Arabische oorsprong, en Fuente de la Vendimia, waarvan het water afkomstig is van de natuurlijke bron Fuensanta, die zich in de omgeving van een typisch wijnhuis bevindt met een sculptuur van een druivenplukker.

Midden september bezoeken meer dan 10.000 mensen El Borge voor het Festival van de Rozijn. Bezoekers ontvangen voorbeelden van dit product plus verse druiven en wijn gemaakt van de rozijnen, begeleid door migas en paella. Er zijn demonstraties van traditionele vaardigheden, dansen en muziek blijft de hele nacht doorgaan. Tijdens dit festival is een oude traditie die nog steeds wordt beoefend en eigen aan El Borge, een wedstrijd van Danza de la Rueda, een circulaire dans.

Kleinere dorpen in de gemeente El Borge zijn: Las Rozas, Algamiz, Santa Pitar en Cahara.