Wat Te Doen In Frigiliana
www.comares.eu
Frigiliana

Frigiliana bezienswaardigheden

Frigiliana is een Spaanse stad in het district Axarquía, gelegen in het natuurpark van de Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama. Een bevoorrechte omgeving voor liefhebbers van de natuur en van trekking. De witte huizen, de traditionele keuken en het Moorse verleden met smalle straatjes en doorgangen maken Frigiliana tot een van de favoriete enclaves van diegenen die mmet voll teugen van hun vakantie wensen te genieten. Deze stad bezit de zuiverste populaire architectonische provincie van Arabische oorsprong en ontving de 1e nationale prijs voor de inrichting van de Spaanse steden in 1982. Het is opmerkelijk dat de Britse gemeenschap die in Frigiliana woont, evenals in heel de Axarquía, erg groot is.

Het Palacio de los Condes (Paleis van Condes) van Frigiliana, beter bekend als 'El Ingenio', is een renaissancistisch herenhuis uit de zestiende eeuw. Het is momenteel de fabriek van melasse Nuestra Señora del Carmen (Onze-Lieve-Vrouw van Carmen), de enige traditionele fabriek van dit product dat in Europa draait. In de gevel worden de decoratieve schilderijen met geometrische motieven benadrukt. Het werd gedeeltelijk gebouwd met materialen van het Moorse kasteel, die te zien zijn in de stenen van de gevel.

Als u dicht bij het VVV-kantoor van Frigiliana komt, ziet u Casa del Apero, waar ook de stadsbibliotheek en het Archeologisch Museum te vinden zijn. Het werd gebouwd in de achttiende eeuw en was aanvankelijk verbonden aan "El Ingenio". Binnen het Archeologisch Museum vinden we een schedel van de Neolithische, Fenicische schepen of Moorse dolk.

De kerk van San Antonio is het meest prominente monument van Frigiliana. Het werd bijna volledig in de XVIIe eeuw gebouwd in renaissancestijl. In de tempel staat een beeld van San Anton uit de XVIII eeuw, gemaakt van polychroom hout. In de entreeportiek is er het koor, met een kroon van rococo-stijl, en op de voorgevel ervan, zie je een schild van bisschop Fray Alonso de Santo Tomas.

Een ander monument dat een bezoek waard is in de kapel van Santo Cristo de la Caña. Het gebouw dateert uit de achttiende eeuw en heeft een vereerde omvang van de neo-barokke stijl 'Ecce Homo'.

We kunnen in Frigiliana ook de overblijfselen van het Arabische kasteel van Lizar vinden. Het ligt op de top van de stad en dateert uit de IX eeuw.

De feestelijke kalender begint op 20 januari met het Festival van San Sebastian, de heilige van het dorp. Op die dag wordt er een mis en een processie ter ere van de heilige gehouden, vergezeld door vuurwerk. Vroeger werd dit festival uitgebreid om de Fair te vieren die bekend staat als "La Funcion", maar in 1966 werd het verplaatst naar de maand juni.

In februari wordt het Frigilian Carnaval gevierd. Het is een jonge traditie, maar kent veel bijval.

In Frigilian wordt in april het International Festival of Oriental Dance gevierd en in mei worden de Cruces de Mayo of de dag van het kruis gevierd. Kleurrijke bloemen overspoelen dan de straten van Frigiliana.

De Beurs van San Antonio de Padua wordt gevierd in juni. Hoewel het 5 dagen duurt, zijn er tal van activiteiten. Het belangrijkste evenement is de traditionele processie gehouden op 13 juni met de heilige Patron in een wagen getrokken door ossen.

Het laatste weekend van augustus wordt gevierd als het Three Cultures Festival. Muziek, eten en cultuur die samenkomen in dit evenement dat is uitgeroepen tot toeristische singulariteit in de provincie. Het omvat voorstellingen, optochten, tentoonstellingen, een ambachtelijke markt, workshops en gastronomische rondleidingen, lezingen over de islam, het jodendom en het christendom, enz...

Een festival dat onlangs werd opgericht maar dat groot succes heeft gehad, is de dag van melasse. Hoewel er geen vaste dag is, gehouden in eind april en de hoofdrolspeler is het product van de aarde, melasse. Gedurende de dag kunnen bezoekers genieten van tal van gratis recepten met dit product. Daarnaast zijn er optredens en verschillende activiteiten die met de vakantie gepaard gaan..

In de keuken van Frigiliana zijn stevige gerechten uit de traditionele Axarquíakeuken inbegrepen, zoals gefrituurd gekruid lamsvlees, venkelstoofpot, de emblanco (een zeer milde witte vissoep), of kikkererwten met pens (meestal varkensvlees). Nog een typische migas (broodkruimels gebakken met knoflook en vergezeld van pepers en gebakken varkensvlees). Wat betreft het gebakje benadrukken ze de arropía en marcochas, zelfgemaakte snoepjes op basis van melasse.