Wat Te Doen In Periana
www.comares.eu
Periana

Periana bezienswaardigheden

Periana ligt 51 kilometer van Malaga en 28 kilometer van de kust bij Torre del Mar, op een hoogte van 547 meter en heeft een bevolking van 3.550 inwoners. De naam van het dorp dateert uit 1761 en is afgeleid van twee oude verdedigingsposities genaamd Pereiro en Santana. Periana begon als een eenvoudige boerderij in breed weideland dat tussen de twee stond.

Wil je een kijkje nemen in het mooiste natuurlijke amfitheater van heel Europa? Kom dan naar Periana. De uitzichten vanuit dit dorp in het hoogste deel van Axarquía zullen u sprakeloos laten. Met zijn rijke landschappen, unieke architectuur en al lang bestaande gebruiken, zal deze bestemming zeker indruk maken. Je kunt Periana niet verlaten zonder haar heerlijke perziken en olie van hoge kwaliteit, gemaakt van de groene olijvenvariëteit, te proberen. Deze producten worden gevierd in twee jaarlijkse feesten, die onmisbare evenementen zijn geworden in de regionale kalender.

De Baños de Vilo bevinden zich op twee en een halve kilometer van het dorp. Hier vind je thermale baden op 600 meter boven zeeniveau, met een fontein die meer dan duizend jaar geleden is gebeeldhouwd. De therapeutische eigenschappen van het water en het prachtige omringende landschap maken deze enclave tot een must-see. Wanneer je terug in het dorp aankomt, kun je de 18e-eeuwse statige huizen bezoeken, evenals het oude gemeentelijke washuis en de fontein, die vele decennia het centrum van het sociale leven waren.

De Iglesia de San Isidro Labrador is het belangrijkste monument in Periana. Gebouwd in de Neo-Mudéjar-stijl na de aardbeving in 1884, heeft het drie beuken gescheiden door puntige bogen. De mooiste kenmerken zijn het zichtbare metselwerk aan de buitenkant en de polychrome terrazzovloer aan de binnenkant.

Het Museo del Aceite de Mondrón verdient een speciale vermelding met haar traditionele gereedschappen en freesstenen. Hier krijgt u de kans om meer te weten te komen over het productieproces van Mondrónolie, dat in Axarquía bekendheid heeft gebracht in deze regio. Als je het spectaculaire panoramische uitzicht wilt bewonderen, is er geen betere plek dan de Plaza de la Lomilleja. U kunt vanaf het uitkijkpunt de Guaro-rivier en de La Viñuela-dam onderscheiden.

Perziken zijn de belangrijkste oogst van de regio en worden beschouwd als de beste in Spanje. Elke zomer wordt eind augustus een Perzikermis gehouden in Periana. Olijfolie is een ander product waarvoor Periana bekend staat. Het festival van Verdial Olive Oil is een gelegenheid voor duizenden bezoekers om deze superieure olijfolie te proberen die wordt aangeboden in de vorm van een molenaarsontbijt (brood gedrenkt in olijfolie). Tijdens het festival zijn er verschillende activiteiten, proeverijen van regionale producten, shows en dansen, met het hoofdpodium waar vele verschillende uitvoeringen plaatsvinden.

Op het dorpsplein in Periana vindt u lokale gerechten 'sopa cachorrena' (bittere sinaasappelsoep) met kabeljauw en 'morrete' gemaakt van asperges, champignons en aardappelen. met amandelsaus en uitstekende ooien en geitenkaas gegeten met honing van lokale netelroos.

Steden en gehuchten binnen de gemeente Periana zijn: Mondron, Los Moya, Vilo, Baños de Vilo, Regalon, Guaro, La Negra en Los Marines.