Wat Te Doen In Riogordo
www.comares.eu
Riogordo

Riogordo bezienswaardigheden

Riogordo is een klein gemeente van ongeveer 3.000 inwoners in de provincie Málaga in de autonome gemeenschap van Andalusië in het zuiden van Spanje. Het ligt in het centrum van de comarca Axarquía die naar het oosten en het binnenland van Málaga loopt tot aan Nerja.

Riogorodo bevindt zich op 40 kilometer van Málaga en 30 kilometer van Vélez-Málaga genesteld in de laaggelegen bergen tussen de Montes de Málaga en de hogere bergketens.

Riogordo heeft een rijke historie. Er zijn sporen van Phoenicische en Romeinse nederzettingen gevonden. Er zijn veel nissen uit de 16e eeuw verspreid over de straten en de parochiekerk de Iglesia de Nuestra Señora de Gracia stamt uit dezelfde eeuw. Deze kerk heeft een plattegrond van een basiliek met beuken gescheiden door halfronde bogen. Er is ook een klein landelijk etnografisch museum. Dit bevindt zich in dezelfde straat als de kerk. Gevestigd in een voormalige oliepers vindt u in dit museum onder meer olie- en korenmolens, wijnkelders, een wijnmakerij, voorwerpen uit een typisch 19e-eeuws huis en de kapel El Paso de Riogordo.

Slenterend tussen de voorouderlijke gebouwen en witgekalkte huizen, kom je uit op de Ermita de San Sebastiáno de Jesús Nazareno. Deze 17e-eeuwse kapel heeft een schip en een tongewelf met rijkelijk versierde lunetten. De alkoof versierd met een afbeelding van Jezus is een Barokke schat. Er zijn nog veel meer voorbeelden van religieuze devotie in het hele dorp, met dertien alkoofkapellen en de muurschildering gewijd aan El Paso de Riogordo. Tijdens de 19e eeuw maakte de nabijheid van de bergen van Riogordo een centrum van banditisme

De stad organiseert het "El Paso" -festival met Pasen (Semana Santa). Dit is een reconstructie van de kruisiging met een cast van honderden, voornamelijk lokale dorpsbewoners.

Riogordo is een essentiële halte op de Ruta del Aceite y de los Montes de la Axarquía. Het doel van deze route is bezoekers te informeren over de gebruiken en tradities van de dorpen waar ze doorheen reizen en om de uitstekende eigenschappen van olijfolie te promoten. De route omvat de gemeenten Alcaucín, Alfarnate, Alfarnatejo, Colmenar, La Viñuela, Periana en Riogordo.

Aan het einde van mei herbergt Riogordo nog één van zijn vele jaarlijkse feesten, de dag van de slak. Bezoekers worden uitgenodigd om dit lokale gerecht te proeven, geserveerd met olijven, bier en lokale wijn en begeleid door muziek en dans.