Wat Te Doen In Sayalonga
www.comares.eu
Sayalonga

Sayalonga bezienswaardigheden

Sayalonga is een dorp in de regio La Axarquia, Moors in zijn lay-out, met smalle straatjes en witte huizen. Het is een perfecte plek om een ​​aantal rustige dagen door te brengen en de cultuur en prachtige landschappen te ontdekken. Het dorp herbergt één van de meest intrigerende begraafplaatsen in de provincie Malaga en fascinerende voorbeelden van religieuze architectuur.

Sayalonga heeft drie routes die de meest interessante plekken in de stad bedekken. Het eerste pad leidt naar de Lomas de Méndez, waar je een prachtig uitzicht op de kust hebt. De tweede verbindt Sayalonga met het kleinere dorp Corumbela en loopt door de omliggende gebieden van de Sayalonga-rivier. De derde leidt naar de Arabische cisterne van Batahiz en La Piedra de los Metales de Méndez (steen van de Mendez metalen).

De Santa Catalina-kerk werd gebouwd op de top van een oude moskee in de 16e eeuw. Het heeft twee beuken gedeeld door ronde bogen. Het hoofdschip heeft een Mudejar-raamwerk en het andere bevat een heiligdom van de Virgen del Rosario (Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans), daterend uit de 17e eeuw. Van buiten zie je de achthoekige toren en, gescheiden van de kerk, de San Antón-kapel. Naast de kerk staat het heiligdom San Cayetano, ook gebouwd in de 16e eeuw. Binnenin zult u zich verwonderen door het indrukwekkende beeldhouwwerk uit de 18e eeuw.

Een van de meest opmerkelijke plaatsen in dit dorp van La Axarquia is de cirkelvormige begraafplaats. Het ontwerp is in feite achthoekig, wat, samen met de koepelvormige structuur van de nissen, het een zeer ongewone verschijning geeft. Om mensen te helpen de oorsprong ervan te leren kennen, heeft de begraafplaats een eigen bezoekerscentrum. Sommige nog niet bevestigde theorieën suggereren dat het van maçonnieke oorsprong is.

Een ander voorbeeld van de religieuze architectuur van Sayalonga is de San Pedro-kerk in Mudejar-stijl, gelegen in het aangrenzende dorp Corumbela. De kerk heeft één enkel schip dat wordt bedekt door een cassetteplafond. De minaret van de moskee op de top waarvan het werd gebouwd is bewaard gebleven en omgezet in een klokkentoren.

Ook een bezoek waard zijn het Moorse museum van Sayalonga en de fontein van Cid, waarvan men gelooft dat Rodrigo Díaz zelf water heeft gedronken. Ook, in de buurt van de Plaza de la Constitución, is de straat Alcuza, de smalste straat in La Axarquia.

Loquat Day is het belangrijkste evenement dat het hele jaar door door Sayalonga wordt georganiseerd. Het wordt gevierd in mei en is uitgeroepen tot Nationaal Toeristisch Belang in Andalusië en Uniek in de provincie Malaga. Het festival biedt het perfecte excuus om de typische streekproducten van de regio, zoals de wijn, te proeven, hoewel de protagonisten van de dag ontegensprekelijk het Loquat-fruit en de bijproducten zijn.

Tijdens de Paasweek gaan de boetetochten door de straten van het dorp tussen Heilige Donderdag en Paaszondag. Op deze laatste dag wordt Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans, patroonheilige van Sayalonga op processie meegenomen. Andere eeuwenoude tradities in het dorp in de regio La Axarquia zijn de San Pedro-bedevaart in Corumbela (juni), het Sayalonga-dorpsfeest (juli), Candelarias-dag (september) en de bedevaart van de OLVrouw van de rozenkrans (oktober).

Vergeet ook niet het Sayalonga Village Festival, dat in juli wordt gevierd.