Wat Te Doen In Sedella
www.comares.eu
Sedella

Sedella bezienswaardigheden

Sedella ligt tussen de Sierras de Tejeda en Almijara in het hart van de regio Axarquía en heeft nog steeds een sfeer van het Arabische verleden. Witte huizen versierd met bloemen en rustige straten zijn de kenmerken van dit dorp omringd door adembenemende landschappen. Sedella maakt deel uit van de Ruta Mudéjar, een route die bezoekers de kans geeft om terug te gaan in de tijd naar de Al-Andalus-periode en te genieten van de erfenis die is opgeslagen in deze prachtige bestemming in het binnenland van Malaga.

Sedella is het leefgebied van één van de grootste berggeitenpopulaties in Spanje. Het is ook de perfecte plek om te verdwalen tussen de bomen, rotsachtige ontsluitingen, rivieren en beken. Het totale oppervlak is 40.670 hectare en hoogtes schommelen tussen 300 en 2.065 meter. Voor wandel- en avontuurlijke sportliefhebbers zijn er de omliggende aantrekkelijke bergpassen, grotten, paden en bergtoppen zoals Salto del Caballo, Cueva Horeada, Camino de Arrieros of Pico de la Maroma.

De gemeente heeft ook drie stromen, waarvan er twee samenkomen op Cerillales de la Fuente, de Sedella-rivier vormen.

Het voormalige herenhuis van Señor de Sedella, bekend als Casa Torreón, is een van de architecturale juweeltjes van het dorp. Het werd in de 16e eeuw gebouwd in de Mudéjar-stijl en was ooit eigendom van Diego Fernández de Córdoba, een dienaar van de Kroon van Castilië. Het meest opvallende kenmerk van dit nu particuliere gebouw is de versterkte toren, die een Renaissance-stijl combineert met een Moorse esthetiek.

De Iglesia de San Andres is gebouwd over een tempel uit dezelfde tijd. Het enige overgebleven deel is de oude klokkentoren. Binnen deze kerk zijn er interessante sculpturen, een pyx en voorwerpen van aanbidding uit de 17e en 18e eeuw.

Aan de rand van het dorp zie je de Ermita de la Virgen de la Esperanza, een kapel uit de 17e eeuw. Versierd met beelden van Nuestra Señora de la Esperanza en San Antón, maakt dit heiligdom deel uit van de overblijfselen van het oude Arabische kasteel van Sedella.

Het is de moeite waard om het openbare washuis bij de ingang van het dorp te bezoeken. Deze plek was ooit het epicentrum van het sociale leven.

In januari markeren de feesten ter ere van San Antón het begin van Sedella's herdenkingskalender. De religieuze processie en de traditionele zegening van de dieren leiden naar de populaire openluchtdans en paardenrennen in de dorpsstraten. De meest eigenaardige gebeurtenis tijdens de Heilige Week in Sedella vindt plaats op Witte Donderdag en Goede Vrijdag, wanneer de dorpelingen massaal geroepen worden naar het geluid van traditionele instrumenten genaamd carracas. Vroeg in de ochtend op de Dag der Wederopstanding, schieten vuurpijlen en vuurzoekers de lucht in.

Tijdens het feest van Corpus Christi houdt Sedella de processie van Santa Custodia. De dorpsstraten zijn versierd met bloemen omlijste tapijten waarop bewoners hun zelfgemaakte altaren plaatsen. Met augustus komt de tijd voor de feesten ter ere van de Virgen de la Esperanza, tijdens welke er tal van spellen, wedstrijden, sportwedstrijden en muziekshows zijn. De processie van de beschermheilige van Sedella is het meest ontroerende moment van alle festiviteiten.