Wat Te Doen In Totalan
www.comares.eu
Totalan

Totalan bezienswaardigheden

Totalan strekt zich uit over de oevers van twee beken in het grensgebied tussen de regio La Axarquia en de bergen van Malaga. Smalle straatjes en witte huizen herinneren aan het Andalusische verleden, geassocieerd met de figuur van de flamencozanger Antonio Molina. Vanwege de ligging tussen de zee en de bergen, veranderden de Arabieren Totalan in een observatiepunt om over de kustlijn van Malaga uit te kijken. Sommige sporen uit deze periode zijn nog steeds aanwezig in de architectuur en de traditionele keuken.

Niet ver van het stadscentrum, in het dunbevolkte gebied van Los Baltasares, kunt u uitkijken op de Dolmen van de Cerro de la Corona, een stenen grafconstructie, daterend tussen het 4e en 3e millennium voor Christus. Het ligt op de top van een heuvel, die een prachtig uitzicht op de omliggende gebieden biedt.

Terugkomend in het centrum van het dorp, komen we de Torre del Violín-Mirador del Zagal tegen, die de Arabische overwinning tegen het christelijke leger herdenkt in een veldslag die plaatsvond in 1483. Dit nieuw gebouwde complex heeft een vierkant, een keramiek mozaïek en een toren met tentoonstellingsruimten.

Ook daterend uit de moslimperiode is de Torre de Salazar (Salazar-toren), die wordt vermeld als een site van cultureel belang. Het werd gebouwd in de 11de eeuw op een heuvel die een deel van de gemeente Totalan en de Baai van Malaga verdeelt. Het fungeerde als een uitkijktoren om mogelijke invasies door vijanden te voorkomen.De parochiekerk Santa Ana is het belangrijkste religieuze monument in Totalan. Hoewel het dateert uit de 16e eeuw, werd het een eeuw later hervormd. Het heeft twee beuken, gescheiden door ronde bogen en een prachtig houten cassetteplafond. Buiten kunt u de toren in Mudejar-stijl bekijken en een boog die het kerkgebouw met de nabijgelegen huizen verbindt.

Ook een bezoek waard zijn de Jardines de la Cascada (Waterval tuinen), de Paseo de la Salud en de oude gemeenschappelijke wasplaats, gelegen in La Huerta. Het dorp heeft ook een prachtig monument ter ere van de flamenco-zanger Antonio Molina, eminente zoon van het dorp en een van de beroemdste flamencokunstenaars in de geschiedenis.

In november viert Totalan het Chanfaina Festival, een feest ter ere van het meest typische gerecht van het gebied. Het wordt uitgeroepen tot een evenement van Uniek Toeristisch Belang in de provincie en combineert het proeven van het eten met tentoonstellingen, dorpsmarkten en muzikale evenementen.

De viering ter ere van de Virgen del Rosario (Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans) is de meest traditionele in Totalan. Het vindt plaats in het laatste weekend van mei en het programma omvat concerten, uitvoeringen, riemraces, grote paella voor iedereen en de processie van de patroonheilige door de straten van het dorp.

Totalan Culture Week is in oktober en valt samen met Our Lady of the Rosary "s Day.