www.comares.eu
comares bezienswaardigheden

Home   >   Aardrijkskunde en Geschiedenis van Comares

Aardrijkskunde van Comares

Comares, met een oppervlakte van 26 km², is een prachtig Andalusisch bergdorp dat uitnodigt om te ontspannen en tot rust te komen. Het ligt op een heuvel op 703 meter boven de zeespiegel en biedt een prachtig uitzicht over de landstreek Axarquía Costa del Sol. In de verte kan men de zee zien. De gemeente telt 1.315 inwoners (2017) en heeft een bevolkingsdichtheid van 51,57 inw./km². De postcode is 29195.

De stad Málaga ligt op 35 kilometer (ongeveer een uur rijden). Om Comares nog beter te situeren een woordje meer over hoe Spanje opgesplits wordt in autonome regio's, provincies, gewesten, dorpen en steden.

Spanje is, vastgelegd in de Spaanse grondwet van 1978, onderverdeeld in 17 autonome regio's (Spaans: comunidades autónomas). Andalusië of Andaloesië (Spaans: Andalucía), met Sevilla als hoofdstad, is naar inwoneraantal de grootste Spaanse autonome gemeenschap.

De autonome regio's worden op hun beurt onderverdeeld in provincies (Spaans: provincias). De provincie Málaga, met als gelijknamige hoofdstad Málaga, is één van 8 provincies van de regio Andalusië. In Málaga zijn er 103 dorpen en steden.

De 103 dorpen en gemeenten (Spaans: municipios) in de provincie Málaga behoren bovendien tot een bepaald gewest of landstreek (Spaans: comarca). De 9 comarca's van Málaga zijn: Axarquía Costa del Sol, Comarca de Antequera, Costa del Sol Occidental, Guadalteba, Málaga - Costa del Sol, Nororma, Serranía de Ronda, Sierra de las Nieves en Valle del Guadalhorce.

Comares bevindt zich dus in de comarca Axarquía Costa del Sol, behorend tot de provincie Malaga en liggend in de autonome regio Andalusië.

Comares bevindt zich op 25 km van Velez-Malaga, de hoofdstad van de Axarquia Costa del Sol, en op 39 km van Málaga, hoofdstad van de gelijknamige provincie Málaga. Kleine gehuchten zoals Los Dioses en boerderijen liggen verspreid over de berg. Het hoogste punt is de heuvel van Mazmullar. De belangrijkste activiteit is de landbouw, maar de laatste jaren is plattelandstoerisme sterk in opmars.


Geschiedenis van Comares

De Romeinen bouwden op deze strategische plek al een vesting, maar de belangrijkste sporen van bewoning zijn Arabisch. De naam Comares komt van het Arabische woord Qumarix, wat kasteel betekent. Comares werd echter niet gesticht door de Arabieren, maar wel door de Phoceërs. Dit waren ervaren Griekse zeelieden die aankwamen aan de oevers van Malaga in de 7de eeuw voor Christus.

Op 29 april 1487 werd Comares overgegeven aan de Christelijke troepen waarbij de Moslims de keuze kregen tussen bekering tot het Christendom, de dood of definitieve verbanning. Daar de meesten hier al generaties lang woonden kozen ze voor bekering tot het Christendom. Een hoek in de Calle del Perdon herinnert aan het feit dat zich hier 30 moslims hebben laten dopen. Op zon- en feestdagen wordt deze gebeurtenis nog steeds herdacht door 30 slagen van de kerkklok. De Morisken (Spaans: Moriscosos) zijn de Moren die na de inneming niet uitweken en (in schijn) Christen werden.

Het Moorse verleden van Comares herken je onder meer in het sterk hellende stratenplan. Het belangrijkste monument in dit bergdorpje is de parochiekerk, La Nuestra Señora de la Encarnación uit de 19de eeuw.